top of page

Végzet: A Winx Saga - Tündérösvény könyvkritika

Bloom és a többiek története homályosan dereng általános iskolás koromból, amikor számtalan színezőm volt a Winx Club tündérlányairól. A sorozatot még nem láttam, amíg nem bukkantam rá a könyvre, nem is tudtam, hogy a mese alapján készült a sorozat, majd a könyv🫣


Tudom, ez furán fog hangzani, de nekem kicsit ijesztő volt. A Harry Potter és a Twilight Saga kivételével nem igazán olvastam más olyan történetet, amiben akár elvarázsolt lények szerepelnek vagy gyilkosságra kerül sor. A tipikus "minden rózsaszín" regényeket és filmeket szeretem a legjobban, egyszerűen minden rosszat, negatívat, ijesztőt igyekszem kiszűrni az életemből💓


Először a Tündérösvény című könyvet olvastam, nagyjából 4-5 nap alatt végeztem vele. Sok kérdés maradt bennem, épp ezért vettem meg a Végzet: A Winx Saga • Tűz gyullad regényt, amiről sajnos csak utólag vettem észre, hogy nem folytatás, hanem előzménytörténet. Pedig több helyen második részként van feltüntetve.


Figyelem! A következő rész tele van spoilerekkel, sokkal inkább az objektív információkat adja át, mint a saját véleményemet.


A Winx Saga - Tündérösvény

A leírásból már megtudhatjuk, hogy kikről szól a történet: Bloom, Stella, Terra, Aisha és Musa életét követhetjük az Alfea Nemzetközi Iskolában. A főszereplő Bloom, mégsem az ő szemszögéből íródott a könyv - a fejezetek viszonylag rövidek, a címek a nézőpontra utalnak (például: tűz, elme, föld). Ezek az elemek a tündérek saját varázserejére utalnak, így Bloom szemszögét a tűz fejezetek során követhetjük.


Nekem az elején nagyon fura volt ez a sok nézőpont, pedig szeretem a váltott fejezetes könyveket. Jobban tudtam volna azonosulni a karakterekkel, ha E/1. személyben olvashatjuk a velük történő eseményeket, de talán az még inkább bonyolította volna a dolgokat. Mindenesetre így több, párhuzamosan futó cselekményszálnak lehetünk részesei. Ez egy szempontból izgalmas, de nekem a Tündérösvény könyvben ez kifejezetten összezavaró volt.


Sokszor nem tudtam, hogy mi történik, nehéz volt mindent megjegyezni és lépést tartani az eseményekkel. A történet elején Bloomot ismerhettük meg, aki bűntudatban szenved attól, hogy tűz ütött ki otthonában és megsebesültek a szülei. Hamar kiderül, hogy a tüzet ő okozta természetfeletti képességével.


Farah Dowling, az Alfea igazgatója felkeresi Bloomot, hogy elvigye magával a különleges iskolába, ahol tündérek és specialisták tanulnak. Ez az intézmény a Másvilágban található, és nem csak tündérek, hanem specialisták is tanulnak benne. A specialistáknak nincs varázserejük, de harcra képesek, régebben a háborúkban küzdöttek a rosszak ellen. Az egész kiképzés és oktatás célja, hogy a specialisták ebben fejlődjenek, a tündérek pedig megtanulják uralni és fejleszteni saját képességeiket.


Winx Saga Bloom, Stella, Aisha, Musa, Terra

Jonathan Hession/NETFLIX © 2020

Bloom, aki eddig átlagos kaliforniai lányként élte mindennapjait, bekerül egy teljesen új világba, ahol a fentebb említett tündérek lesznek a szobatársai és a bajtársai. Megismeri Sky-t, akivel rögtön megvan az összhang, azonban hamar kiderül, hogy ő Stella párja. Stella pedig nem más, mint Solaria uralkodójának, Luna királynőnek a lánya, aki féltékenységből már kárt tett korábbi szobatársában - erejével, a fénnyel elvette a látását.


A történetből kiderül, hogy ez nem szándékos volt, azonban Stellában nagy erő lakozik, amit nem tud uralni. A bizonytalanság, félelem, önbizalomhiány jellemzi leginkább a lányt. Bloom lázadó, amint megtudja, hogy szülei nem is igazából a szülei, hanem ő egy váltott gyerek, rögeszméjévé válik az igazság felkeresése. Ehhez kapcsolódva megjelenik Beatrix karaktere, akiről nem tudtam eldönteni, hogy a jó vagy rossz oldalhoz tartozik - lehet, hogy a sorozatból egyértelmű.


Sky szobatársa, Riven szintén önbizalomhiánnyal küzdő, sok esetben nagyon szerencsétlen fiú, akinek a szexuális irányultsága teljesen összezavart, számtalan fejezetben utaltak rá, mégsem volt egyértelmű. Valójában nem is érdekelne, de mivel megjelent Dane karaktere, így több olyan szituáció alakult ki, ahol nem tudtam értelmezni a dolgokat. A Riven-Beatrix-Dane hármas barátsága/viszonya felettébb összezavaró volt számomra.


Aztán ott van Terra, a földtündér, akiről azt hittem, hogy Riven lelkitársa, de aztán biztos lettem abban, hogy csak barátok - majd még ez is elkezdett halványodni. Nem sok derült ki a kapcsolatukról, sok kérdőjel maradt bennem, aminek egy részére választ kaptam az előzménytörténetből, de erről majd később írok.


Terra közvetlen szobatársa Musa, aki az elmékhez kapcsolódik, érzi mások hangulatát. A mindig sokat fecsegő Terra nagyon sok Musának, nehezen alakítanak ki jó viszonyt egymással, ebben a változást azt hozza meg, mikor Musa beleszeret Sam-be, aki történetesen Terra bátyja.


Aisha pedig a víztündér, aki mindenkinek jót akar, az összes tündér közül ő támogatja leginkább Bloomot, majd a regény végére mégis az őszinte utat választja és „elárulja“ társait, habár jó szándékból teszi, mert nem akarja, hogy bajt okozzanak.


Winx Club szereplők, tündérek

Számtalan kérdés maradt bennem:

 • Hogy érez Riven Terra iránt?

 • Milyen jelentősége van Dane karakterének?

 • Kik voltak Bloom szülei?

 • Miért tűnt el Sky apja és bukkant elő?

 • Hogyan érez valójában Sky Stella iránt?

 • Miért szakított korábban Sky és Stella?

 • Mi történt Sky és Rikki között?

 • Kik a Perzseltek?

 • Milyen viszonyban van Farah és Silva?

 • Hogy fog viszonyulni Sky Silvához?

 • Hogy fog viszonyulni Sky az apjához?

 • Luna királynő miért félemlíti meg Stellát?


Ezekre a kérdésekre keresem a választ, de hamarosan megnézem a sorozatot és lehet, hogy az választ ad. Bár kétlem, mert a molyos értékelések alapján a könyv pontosan ugyanazt a cselekéményt követni, mint a sorozat. Sőt, elvileg a párbeszédek is ugyanazok.


Ugyanezt éreztem az Emily Párizsban könyvváltozatánál, csak az nagyon primitív mondatokkal íródott, míg a Tündérösvény számomra élvezhető volt. Habár nem annyira, mint a Tűz gyullad. Érdekes, hogy az előzménytörténetet más írta és nekem ezerszer jobban tetszett a stílus - a fordító ugyanaz, így egyértelműen nem a magyar változat miatt volt laposabb a Tündérösvény szerkezete, mint a folytatásé. Nekem kifejezetten tetszett a fordítás, szerintem Miks-Rédai Viktória igen tehetséges.❤️


A könyv tehát összességében 7/10-es értékelést kap.


Ha eltér a véleményed, akkor nyugodtan oszd meg velem kommentben. Ha szereted a könyvajánlóimat, kövess Instagramon is.

3 megtekintés0 hozzászólás

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page