top of page

Utódok – hawaii látképek, családi dráma és számos tanulság

Utódok filmajánló

Véletlenül találtam rá a Netflixen a 2011-es Utódok (The Descendants) című filmre. A borítókép fogott meg, majd annak ellenére, hogy a műfaji besorolásnál a dráma szó ugrott fel először, mégis szimpatikus volt a leírás, így elindítottam. A romantikus vígjátékok mellett egyébként a drámákat és a dokumentumfilmeket szeretem, most úgy éreztem, pont jó hangulatban vagyok egy tanulságos, mélyebb történethez a szokásos komédiák mellett.


Ekkor még nem tudtam, hogy díjnyertes filmet nézek, fel se tűnt, hogy ki a főszereplő. Majd megnéztem, elröppent az a közel két óra, és örülök, hogy megtettem. Remekül bemutatják, hogy miként viselkedik egy apa, ha az anya váratlanul kiesik a képből, miként tér vissza egy munkamániás szülő a családi életbe és változnak meg a prioritások egyről a kettőre. Hihetetlenül tanulságos filmnek tartom. Fantasztikus alakítások, remek színészek, nem véletlenül nyert George Clooney Golden Globe- és Oscar-díjat is.


Habár egy szempontból érthető, hogy miért ez lett a cím, mégis ez az egyetlen „negatívum“, amit fel tudok sorakoztatni. Nekem valahogy fura, mert mindenek előtt a főszereplő Matt-nek először önmagával kellett őszintének lennie és változnia, csak azután tudott a gyerekei felé nyitni. Nem gondolom, hogy kifejezetten a gyerekek játszottak volna fontos szerepet ebben a filmben, inkább az apa szerep, mint olyan. Persze említésre kerül, hogy Max karaktere milyen felmenőktől származik, végig fontos szerepe van a családnak, mégis a meglátásom szerint az ő személye volt a lényeg, nem az elődök vagy az említett utódok.


Az Utódok című film George Clooney főszereplésével

Scotty, a kislány karaktere néha idegesített. Sok tanulságos filmben mutatnak be elkényeztetett, vagy elhanyagolt gyerekkaraktereket, akiknek komoly szeretetre, útmutatásra, támogatásra, nevelésre van szükségük. Sajnos nagyon sok negatív mintát láthatunk ebben a filmben is, de épp azért tetszik ennyire, mert nagyon jól megmutatja, hogy milyen a szomorú valóság sok családban és mennyire elhanyagolják a szülők a gyerekek helyes nevelését - és a házasságuk fenntartását, kapcsolatuk ápolását, a családi kommunikáció és jó viszony megteremtését is.


Kérdéses volt még számomra Sid szerepe, hiszen mennyire random, hogy egyszercsak felbukkan egy régi barát, hogy „támogasson“ egy tinilányt, majd teljes mértékben bevonódik a családi drámába és életbe, gyakorlatilag odaköltözik. Picit vicces, hogy egy felnőtt szülő egy ilyen gyerektől próbál tanácsot kérni. Persze megtudtuk, hogy a komolytalan stílus mögött milyen mély dolgok rejtőzhetnek.


Felettébb érdekes, hogy egy olyan személy és a hozzá kapcsolódó emberek körül forog egy történet, akinek a gyakorlatban mégsincs egyetlen mondata sem az egész film során. Nagyon jó alkotás. Az pedig, hogy a drámai, tanulságos történetbe hogyan csempésztek számtalan humoros helyzetet, kifejezetten tetszett.


Szeretem, ha egy film autentikus, így a hawaii zenék különösen átadták azt az életérzést és hangulatot, amit a táj és a környezet mutatott.


Utódok filmleírás

Neje elvesztése után Matt, a középkorú hawaii családapa magára marad két lányával, a tízéves, koraérett Scottie-val, és a tizenhét éves, lázadó Alexandrával. Miközben próbálja rendbe hozni a kapcsolatukat, a családi birtok jövőjéről is döntenie kell. Övék ugyanis a sziget legértékesebb tengerparti erdősége. Mattnek egy hete van, hogy határozzon, eladják-e egy vállalkozónak. Közben megtudja, hogy nejének viszonya volt valakivel, ami új megvilágításba helyezi házasságát. Matt és a lányai felkerekednek, hogy felkutassák a titokzatos szeretőt.Utódok című film filmajánló, George Clooney

Kedvencek és tanulságok

Legjobb szereplő: Matt King

Kedvenc jelenet: Mikor Alexandra támogatja az apját a „szembesítés“ során

Valódi tanulság: lehetetlen egyet választani


A tanulságok között szerepelnek az alábbiak:

  • Egy szülőnek óriási türelemre van szüksége ahhoz, hogy igazán jó szülő legyen

  • A gyerekeknek, ahogy felnőnek egyre inkább támogatniuk kell a szüleiket

  • A nagy vagyon óriási feszültségeket szül(het) a családokban

  • Sokkal fontosabbak az értékek és a családi összetartás, mint a külsőségek

  • Ne vegye el a munka teljesen a fókuszt a családról

  • Sosem tudhatjuk, ki min megy keresztül

  • Egy viszonyban nem feltétlen egyenlően fontosak egymásnak a felek, sőt

  • A kommunikáció sosem elhanyagolható, nem dughatjuk homokba a fejünket


Utódok – filmelőzetes


Források:

9 megtekintés0 hozzászólás

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page