top of page

Leiner Laura: Nem egyszerű💭 könyvelemzés

Az ismerős, szokásos stílus megnyugtatott. Egyszerűen szeretem Leiner Laura írásait, könnyedek, élvezhetőek és lehet rajtuk hangosan nevetni. Az Olvasás nekem... című blogposztban utaltam rá, hogy a Szent Johanna Gimi ifjúsági regénysorozat által éreztem azt, hogy az olvasás = élmény, élvezet.


Régóta követem Leiner Laura munkásságát, habár be kell vallanom, hogy a könyvsorozatok közül egyedül a Szent Johanna Gimi lett kipipálva a listámon. Az alábbi stand-alone (azaz egy részes, folytatás nélküli) regényeket olvastam a SzJG után:

  • Bábel,

  • Akkor szakítsunk,

  • Mindig karácsony,

  • Random,

  • és most bővült a sor a Nem egyszerű című művel.


Tavasszal tervezem elolvasni a Közhelyek és a Remek!/Ez is Remek! regényeket. De vissza a témához: nézzük is Leiner Laura legutóbbi könyvének ajánlását.


Nem egyszerű - könyv a húszas éveikben járó szerkesztőkről

A könyvet novemberben vettem meg anyukám névnapjára, mert a Szent Johanna Gimi óta ő is nagyon szereti Leiner Laura könyveit. Ő olvasta a szerző összes megjelent művét, a kedvence a Remek!/Ez is Remek! könyvduó. Ha ő ajánl egy könyvet - vagy cikket, videót, bármit - biztos lehetek benne, hogy okkal teszi azt. Így lelkesen vártam, hogy én is elolvashassam a Nem egyszerű című regényt, ugyanis neki kifejezetten tetszett.


A gát, ami miatt nem tudtam rávenni magam arra, hogy a Bexi-sorozatot és az Iskolák versenye könyveket elkezdjem, az a történetük. Valahogy azt éreztem, nem kelti fel úgy az érdeklődésemet a történet, hiába vagyok benne biztos, hogy Leiner Laura stílusa miatt élvezhető, vicces, szerethető történetekről van szó.


Amikor elolvastam a Nem egyszerű hátoldalát, tudtam, hogy ez a történet végre olyan, amivel teljes mértékben tudok azonosulni. Így elsősorban azoknak ajánlom, akik szintén a húszas éveikben járnak, azoknak, akik pedig érdeklődnek a könyves piac, a kiadók iránt, biztosan érdekes és élvezhető lesz a történet.


Új vagyok a blogolásban, a könyvelemzésben, így még ismerkedek olyan kifejezésekkel, mint „slow burn romance“, de ahogy több Leiner Laura által írt könyvben megismerhettük azt az irányt, amiben a lány visszafogottabb, rejtegeti az érzéseit, vágyakozik egy srác iránt, akiről kiderül, hogy viszonozza az érzéseit - hát, szerintem pontosan erről van szó.


Nem egyszerű
Nem egyszerű

A könyv leírása

„A huszonhárom éves Iza szerkesztőként dolgozik egy könyvkiadónál, és a nagy lehetőséget várja, ami váratlanul az ölébe hullik, amikor ráosztják napjaink legnépszerűbb színészének memoárját.


Csakhogy a kézirat még nem készült el, így Izának fejezetenként kell megszereznie az elfoglalt színésztől, miközben az élete éppen minden más területen is kaotikussá válik: a határidővel való versenyzésen túl kénytelen megküzdeni az új albérletében rászakadó pech-szériával, a szülei állandó aggodalmával, valamint a legjobb barátja friss kapcsolatával, ami nem várt érzéseket ébreszt benne.


Iza nem tehet mást, mint sodródik az árral, ahol az életművész barátnőjén kívül már csak egy plakátba kapaszkodhat. Munka, barátság, szerelem és rengeteg könyv Leiner Laura új, huszonévesekről szóló romkomjában."


Vélemény a Nem egyszerű című romkomról

Habár a leírásban romkomnak van titulálva, azt gondolom, a romantika, a szenvedély háttérbe szorul, annak ellenére, hogy az egész történetet egy mélyen megbúvó, régóta fennálló, megalapozott, stabil szeretet & szerelem vezeti.


Annyira sok szakmai és barátsággal kapcsolatos jelenetet, szituációt ismerhetünk meg, hogy ebben a történetben sokkal dominánsabb az ilyen jellegű tanulság, mint a „wow“ érzés, így aki arra számít, hogy romantikus szituációk tömkelege várja ebben a regényben, csalódni fog.


A vonzalom és romantikus pillanatok helyett a mély szeretet jelenik meg, a megbízhatóság, a kötődés, az, hogy milyen értékes és jó, ha az ember mellett olyan barátok állnak, akikre mindig, bármilyen körülmények között számíthat. És hogy mennyivel többet ér az igazi szeretet bármilyen külsőségnél. „Nem minden arany, ami fénylik“ - illetve sokszor nem is gondoljuk, mekkora értéke van azoknak a dolgoknak, amiket természetesnek veszünk. Ez a két fő tanulság volt számomra a történetből.


„A történet (...) egyik fontos üzenete az elfogadás, és az, hogy ne akarjuk a másikat megváltoztatni, mindenáron a magunk képére formálni.“ - Leiner Laura

Mindig van olyan karakter, akivel tudok azonosulni, habár most az Iza-Hajni-Nati hármas közül "nem egyszerű" választani💭 Mindhárom szereplőben akadnak olyan pozitív és negatív tulajdonságok, amelyek ismerősek. Sok esetben éreztem azt, hogy Hajni sokkal támogatóbb és figyelmesebb barátja Izának, mint fordítva - ez a könyv végére eltűnt, mert megjelentek olyan gesztusok Iza részéről is, amelyek megmutatták, hogy igazi barát.


A könyvet nagyon élveztem, de egészen az utolsó 10 oldalt megelőző történésekig biztos voltam benne, hogy nem lesz kerek a történet és lesz folytatás🙏🏼 Örültem volna neki. Nagyon szívesen olvastam volna többet arról az élethelyzetről, amit az utolsó 10-15 oldal mutat be. Gyorsnak éreztem a lezárást, mert nem álltam készen elengedni a karaktereket és érdekelt volna a római út is.


Nyitott szerelmi szál, vagy egyértelmű végkifejlet?

Több könyvértékelős platformon és Leiner Laura Instagram oldalán is láttam, hogy sokan más szerelmi szituációra számítottak. A könyv elején tartottam, amikor ilyen jellegű kommentek jöttek szembe velem, gondoltam, biztos megalapozottan. De a végére érve felmerült bennem a kérdés: miért?


Számomra hamar egyértelmű volt, hogy ki a Nagy Ő Iza számára, persze, lehetett volna az a csavar, amit többen említettek, de nem ebben a könyvben. Talán az zavarhatott be sokaknak, hogy „nekünk“ és magának Iza csak a történet közepén vallja be az érzéseit, de szerintem ő már jó régóta tudta, csak elnyomta magában. Persze, lehetett volna másként is, de a történet nem erről szólt, ezt pedig Leiner Laura szavai támasztják leginkább alá:


„Iza érzései a könyv elejétől teljesen világosak és egyértelműek, ahogyan az is, hogy a másik fiúval semmilyen kémia nincs, ezt többször meg is állapítják a történet folyamán, és nem is változik meg.“ - Leiner Laura

Összességében nagyon élvezetes volt, köszönöm ezt a szép történetet, amiből - ha már ilyen könyvről van szó - remek film lenne❤️


Ha már olvastad a könyvet, írd meg a véleményed kommentben, mert nagyon kíváncsi vagyok rá. A cikkben idézett mondatok Leiner Laura oldaláról származnak.

27 megtekintés0 hozzászólás

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page