top of page

Bájos törtető - romkomból valóság, majd rémálom

Frissítve: máj. 5.

A Disney+ felületén találtam rá a Bájos törtető című 2011-es romantikus vígjátékra. Hihetetlen, hogy maradt olyan tinifilm abból az időszakból, amit még nem láttam, de sosem késő pótolni.


Épp a múltkor olvastam egy kommentet az egyik Harry Potter rajongói csoportban, ahol egy közel nyolcvan éves hölgy fejtette ki, hogy a kor csak egy dolog, ugyanúgy rajonghat „gyerekes“ dolgokért, filmekért, könyvekért.


Ezt én is abszolút így gondolom, habár az biztos, hogy tizenévesen, huszonévesen - és így tovább - egészen máshogy értelmezünk egy-egy történetet.

Bájos törtető: Sarah Hyland és Matt Prokop Disney tini romkom

kép forrása: Port.hu

Bájos törtető (Geek Charming) adatok

Eredeti cím: Geek Charming

Műfaj: romantikus vígjáték

Megjelenés: 2011

Hossz: 1 óra 39 perc

Felület: Disney+, AppleTV

Főszereplők: Sarah Hyland, Matthew Prokop


A gimi legnépszerűbb csaja, Dylan Schoenfield egy nap, véletlenül, a pláza szökőkútjába ejti méregdrága dizájner táskáját. Ő is meglepődik, amikor az önjelölt filmes, Josh Rosen utánaveti magát. Normál körülmények között Dylan szóba sem állna Joshsal, de most, hálája jeléül, elvállalja a főszerepet a fiú dokumentum filmjében, amelyet az iskolai filmfesztiválra készít, ugyanis azt reméli, ez majd segít neki megnyerni a Virágszépe választást. Ám attól a pillanattól kezdve, hogy a kamera forogni kezd, Dylan szép lassan levetkőzi a beképzelt csaj szerepét, és megmutatja valódi személyiségét. Ahogy Josh kezdi megismerni az igazi Dylant, rájön, hogy a lány egészen más, mint aminek mutatja magát.


Bájos törtető: filmajánló

Sajnos sokszor elkövetem azt a hibát, hogy szinkronosan nézek filmeket - szerintem sokkal de sokkal jobb eredetiben, egyszerűen természetesebb a hatás. Engem nem zavar, ha angolul vagy franciául, esetleg spanyolul beszélnek, sőt, ez is hozzájárult ahhoz, hogy az átlagnál több nyelven beszélek.


Az első pár percben már megjelent a tipikus romantikus tinifilm benyomás, ahogy Dylan az iskolai szépségkirálynő-választásról álmodozik, majd két barátnőjével (utánfutók, csatlósok, stb.) vonul az iskola folyosóján. Ezzel semmi gond nincs, kifejezetten szeretem az ilyen filmeket! Viszont... annak ellenére, hogy középiskolás lányokról van szó, a két barátnő magyarhangja biztosan nem lehetett több 10-12 évesnél. A főszereplő lány szinkronhangja is tűrhetetlenül hisztis. Ez nagyon zavart, így át is váltottam angolra. Ahh.. Sokkal jobb! Ez a probléma már nem is probléma többé.


Térjünk vissza a történethez. Annyira hiányoznak nekem napjainkból az amerikai romantikus vígjátékok, ahol előre tudjuk a végkifejletet, mégis megnézzük, hogyan is jutunk el odáig. Szeretem a rózsaszín filmeket, ahol a rossz annyiban merül ki, hogy a film nagyjából háromnegyedénél a két főszereplő összeveszik, majd a végén kibékülnek. A másik klisé pedig az, mikor a népszerű lány bántja a „valamiért ideköltöztem a világ végéről“ típusú új, visszahúzódó lányt, majd a végén megtér, és belátja, hogy gonosz volt. Vagy nem, de háttérbe szorítja őt az új lány. Vajon itt is ez lesz? Mindjárt kiderül...


Hoppá, még két perce sem megy a film, de már megjelent a Pretty Little Liarsből ismert Sasha Pieterse, aki Alisont játszotta a sorozatban. Egyszerűen imádtam, amikor a Disney csúcskorszakában keresztszereplésekre került sor, ilyen volt, mikor Miley Cyrus egyszercsak felbukkant a High School Musical 2. részének végén pár másodpercre.


Ebben a filmben két népszerű lány is megjelenik, ez a kevésbé általános történetekre jellemző, de szinte biztos vagyok benne már most, hogy úgyis a főszereplő lesz a szépségkirálynő. Vajon miért is gondolhatom ezt?😅 ahogy halad tovább a sztori, rögtön megjelenik az a mérgező, lehangoló rétegződés, amely alapján Dylan kiosztja az őt tonhalas tésztával leöntő srácot, hogy „mégis miért kell egy levegőt szívnunk?


Hiszen én nagyon-nagyon népszerű vagyok, te meg nagyon-nagyon nyomi“. Hát, lássuk be, szinte minden amerikai romantikus tinifilm az ilyen karakterekkel foglalkozik, reméljük, hogy a film végére Dylan is megtér és rájön, hogy ez a hozzáállás borzasztóan romboló.


Imádtam azt a jelenetet, mikor a srác bemegy a szökőkútba Dylan táskájáért. A lány karaktere viszont feszélyez, nyilván azért, mert ezek az önző karakterek nagyon intenzíven kerülnek bemutatásra. Aztán ahogy haladunk tovább a filmben, természetesen neki is megjelenik a valódi énje, legalábbis a sok negatív történés ráébreszti, hogy a látszatvilág csak ideig-óráig jó.


A kamubarátságok, az érdekkapcsolatok és a mély érzesek kapcsán tanulságos ez a film. A 2010-es évek romantikus tinifilmjei vonatkozásában különösen jellemző volt, hogy a főszereplők az igazi életben is együtt voltak: mint például Vanessa Hudgens és Zac Efron, vagy a népszerű Twilight Saga Belláját és Edwardját alakító Kristen Stewart és Robert Pattinson. Így volt ez a Bájos törtető főszereplőit alakító Sarah Hyland és Matthew Prekop esetében is. Ennek azonban nem szimpla szakítás lett a vége...


Sarah Hyland (Dylan) és Matthew Prokop (Josh) kapcsolata

Az 1990-ben született Sarah Hyland idén lesz 34 éves, a film megjelenésekor 21 éves volt. Ez volt az első komolyabb szerepe, ezt követően több ismert filmben játszott. Nem elég, hogy gyerekkorától kezdve veseproblémákkal küzd, emellé még a Bájos törtető filmből megismert színésztársa, a Josh-t alakító Matthew Prekop is megkeserítette az életét. 4-5 éves kapcsolatuk, amely a film forgatása során kezdődött - de már 2008-ban találkoztak a High School Musical 3 meghallgatásán - csúnyán ért véget.


2014-ben feltehetőleg Sarah Hyland kezdeményezte a szakítást, mire Matthew Prekop lelki és fizikai bántalmazással reagált, illetve fenyegetésekkel. Az is felmerült, hogy éppen az agresszív viselkedés miatt ért véget a kapcsolatuk. A Dylan-t alakító színésznő távoltartási végzésért folyamodott, így záródott le kettejük története. Kapcsolatukat követően Sarah a Vámpírakadémiából ismert színésztársával, Dominic Sherwood-dal kezdett randizni, de végül más mellett kötött ki.


Matt Prokop karrierjének lőttek, 2015 óta semmilyen hír nem jelent meg vele kapcsolatban. Érdekesség azonban, hogy a 2015-ös See You in Valhalla című filmhez producerként kötődik, míg annak is Sarah Hyland volt a főszereplője.


A TikTok térnyerését követően számos videó jelent meg Sarah Hyland és Matt Prokop kapcsolatáról, de semmi új információ, inkább csak "how to ruin your childhood" típusú bevágások arról, hogy ez történt a két színésszel. Sokan írták, hogy a Bájos törtető a komfortfilmjük volt egészen addig, amíg meg nem tudták ezt. Magyarországon egyébként nem volt annyira felkapott hír, mint Amerikában, így sokan tényleg csak a TikTok által szembesültek a történtekkel.


Bármi is történt, maga a film tanulságos volt, de senkinek sem ajánlom magyar szinkronnal, mert hihetetlenül idegesítő! Angolul élvezhető. Sosem értem, amikor a 16-18 éves karakterekről szóló filmeket 4-5 éveseknek szóló mesékbe illő hangszínnel és stílussal szinkronizálják...


Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page