top of page

Az ír kívánság: új romkom Lindsay Lohan főszereplésével

Frissítve: márc. 16.

Ugye te is imádtad az Apád-anyád idejöjjön! című ikonikus filmet? Én akkor szerettem meg Lindsay Lohant, akit azóta több romantikus vígjátékban láthattunk. Legutóbb egy karácsonyi filmben alakította a főszereplőt.


2024. március 15-én Szent Patrik-nap alkalmából érkezik az Irish Wish című film Netflixre, amelynek magyar fordítása lehet akár Az ír kívánság, de sok esetben egészen más magyar címet kapnak a produkciók. Viszont a Netflixen már látható, hogy most tükörfordítást alkalmaztak.

Az ír kívánság

Miről szól Az ír kívánság?

Az ír kívánság leírása szerint Maddie álompasija arra készül, hogy feleségül vegye a lány legjobb barátnőjét. Mikor Maddie Írországban egy ősi kőnél azt kívánja, hogy találjon rá végre az igaz szerelem, másnap menyasszonyként ébred. Azonban ahogy telik az idő, Maddie rájön, hogy nem is az az igazi számára, akire gondolt - jobb későn, mint soha alapon Maddie ráébred, hogy ki a valódi lelki társa.


Nagyon szeretem az ilyen jellegű történeteket, főleg, ha minőségi párbeszédeknek lehetünk tanúi, miközben gyönyörű tájakat láthatunk. Hamarosan kiderül, hogy pozitív vagy negatív csalódásban lesz-e részünk. 🔜


Az ír kívánság előzetese


Imádom a tanulságos filmeket. Hamar kiderült, hogy Az ír kívánságnak az a lényege, hogy habár hihetjük azt, hogy nem jó helyen vagyunk az életben és konkrét helyzetet vagy személyt hiányolunk életünkből, valójában minden úgy alakul, ahogy alakulnia kell. Bízzunk abban, hogy a saját utunkat járjuk, ne vágyjunk valaki más jelenére. Az erőltetett dolgok pedig sosem működnek.


Innentől jön a spoileres cselekményleírás. Csak akkor olvass tovább, ha már láttad a filmet.


Az ír kívánság - filmelemzés

Március 15-e van, elérkezett a várva várt nap, amikor elérhető a Netflix felületén Lindsay Lohan legújabb romkomja. Rám abszolút nem jellemző, hogy beírjam a naptáramba egy-egy film megjelenését, a kedvenc sorozataim folytatását szoktam így várni. Ha esetleg te is megnézted a filmet, kérlek, írd meg kommentben a véleményed! Nézzük is:


A film kezdetén kiderül, hogy a Lindsay Lohan által alakított főszereplő egy könyvszerkesztő - már most imádom! Maddie egy nagyszabású könyvbemutató helyszínére érkezik, ahol Paul Kennedy: Két ír szív című művét ismerheti meg a nagyközönség. Már ekkor megtudjuk, hogy a lány odáig van Paulért, aki úgy tűnik, viszonozza is az érdeklődést.


Majd hamar rájövünk, hogy Paul csak szakmai érdekek miatt ilyen hálás és mosolygós - mikor véletlenül belebotlik Maddie barátnőibe, már gyanakodhatunk, hogy valami nem a tervek szerint sül el. És hamarosan láthatjuk is az átható pillantást Paul és Emma között.


A dedikálás során Maddie már kellemetlenül érzi magát, mert Emma azt mondja „mindig is imádtam olvasni“, ami nem igaz. A szerző és a lány flörtölését Maddie próbálja félbeszakítani, a taxiban pedig kiderül, hogy a vonzódás kölcsönös.


És ekkor ugrunk egy jó nagyot az időben - na jó, valójában néhány hónapot. Maddie és a többiek egy ír reptéren vannak, úton Paul és Emma esküvőjére. Ekkor megjelenik egy másik férfiszereplő, és egy aranyos jelenetnek lehetünk tanúi, mikor egy kínos helyzet által ismerkedik meg két idegen, akik aztán - szinte biztosan - egymás mellett kötnek ki. Ó igen, ez egy tipikus filmes jelenet.


kép forrása: Netflix

De mégis azt érzem, hogy ez a film vicces, szellemes és aranyos. A zöld buszon ismét egymásba fut Maddie és az ismeretlen idegen, majd láthatjuk a gyönyörű ír tájat, ami őszintén megmondom, meghozta a kedvemet, hogy most azonnal vegyek egy repülőjegyet.


A színészek alakításával eddig a pontig teljesen meg vagyok elégedve, Paul kastélya pedig egyszerűen varázslatos. Tudjátok, én nagy Anglia-rajongó vagyok, de Írországról keveset tudok. Talán épp ezért tetszik annyira ez a film, mert a gyönyörű látképek által azt kívánom, bárcsak ott teremhetnék egy nyugis hétvégére. Elképzeltem, ahogy ebben a kastélyban ülök az ablaknál és olvasok, miközben a kávémat iszogatva nézem az ír tájat.. Na jó, vissza a lényeghez, mert hiába szép a táj, ha a film unalmas. De nem az!


Az ismeretlen srác útját követve egy - feltételezem, hogy hagyományos - ír pubba csöppenünk, ahol megtudjuk, hogy a fiú a birkanyíró fesztiválra érkezett. Mondja azt valaki, hogy ez nem eredeti. Itt már megtudjuk, hogy a szereplőnek nagyjából annyira lehet szerencséje a szerelemben, mint Maddie-nek.


Nagyon furának találom, hogy sem Emma, sem Heather nem veszi észre, hogy Maddie milyen szomorú amiatt, hogy így alakultak a dolgok. Ez nem tűnik túl valósághűnek, de hát filmet nézünk. A piknikre érkezve megint elvarázsol a fantasztikus környezet, közben pedig átérezhetjük Maddie magányát.


Maddie azt mondja, ha elmondta volna az érzéseit, minden másképpen alakult volna. Ez biztos nem így van, ha Paul is érzett volna bármit iránta, nem alakulnak így a dolgok. Majd megjelenik egy ír tündér, aki arra bíztatja Maddie-t, hogy kívánjon valamit.


A tündér a nagynénémre emlékeztet, aki szintén nagyon spirituális. Maddie kíván valamit, a varázslat megtörténik, egy új szituációba csöppenünk. Ahogy gondoltam, hamar egyértelművé válik, hogy annak ellenére, hogy Maddie megtapasztalhatja, hogy milyen Paul menyasszonyának lenni, mégsem lehet erőltetni a dolgokat - egyértelmű, hogy Emma és Paul valók egymáshoz.


Eközben a titokzatos, legalábbis a „nevét még nem tudjuk nevű" idegen életébe is beavatkozik az ír tündér. Éppen azután, hogy a fiú megnyeri Paul Kennedy regényét a könyvesboltban, a tündér a birkanyíró fesztiválra „elmarad“ feliratot ragaszt, majd Maddie véletlenül pont James-be bukkan. Igen, most már tudjuk a nevét - lehet, hogy csak én voltam eddig figyelmetlen.


A szikra kezd kibontakozni Maddie és James között, de nem ez a fő oka annak, hogy Maddie rájön, hogy nem Paul az igazi számára. Sőt, egyelőre észre sem veszi James-t, mint potenciális párjelöltet. Ezen változtat a kirándulás, ahova különböző okok miatt kettesben mennek.


A fotózás végére leszakad az ég, majd betérnek a Vadtyúk Fogadóba, ahol még közelebb kerül egymáshoz a nemrég még egymás számára két ismeretlen. Imádom azt, hogy ilyen az élet. Idegenekből egy szempillantás alatt kialakulhatnak kötődések, távolabbi-szorosabb kapcsolatok.


kép forrása: Netflix

A vonzódást nagyon jól ábrázolják, az pedig csak plusz, hogy sok ír kulturális elem jelenik meg. Megint láthatjuk Maddie anyját - igen, mostanra már rájöttem, hogy ő volt az alvó hölgy - aki lekéste az Írországba menő repülőgépet. Hogy ennek milyen szerepe van a történet szempontjából, azt még nem tudom, de ami ezután jött...


Egyszerűen odáig vagyok! Mikor másnap Maddie visszatér a kastélyba, éppen a szertartás próbájának közepébe csöppenünk, ahol előre ugranak ahhoz a részhez, hogy „megcsókolhatja a menyasszonyt“. Egyébként én a valóságban ezt a mondatot még soha az életben nem hallottam, pedig jó pár esküvőn jártam már.


A csók előtt Maddie megpillant egy mozaikot, ami rákacsint, majd ijedtében elájul. Mikor felébred, James nevét hajtogatja, de nem lett emlékezetkiesése. Rámutatott a hölgyre, majd megtudjuk, hogy ő Szent Brigid - a busznak is éppen Brigid egyedi utazásai volt a neve. Imádom, mikor összeérnek a szálak.


A mennyire ismered a jegyesedet nevű játék során, ha eddig nem lettünk volna benne biztosak, megtudtuk, hogy Maddie és Paul mennyire nem ismerik egymást, meg persze azt, hogy Maddie-nek nem tetszik az, ahogy idáig jutottak.


Itt már egyértelmű, hogy James hogy érez a lány iránt. Maddie azonban olyan régóta pátyolgatta azt az álmát, hogy Paul Kennedy lesz egyszer a párja, hogy több idő kell neki ahhoz, hogy felismerje a helyzetet.


Nem egészen értem, hogy a tündér miért akarta mindenképpen megakadályozni, hogy Maddie anyja eljusson az esküvőre. Lehet, hogy azért, mert mindenképpen támogatta volna Maddie-t abban, hogy hozzámenjen Paul-hoz, vagy hogy megmutassa, hogy egy sérülés is milyen apró véletleneken tud múlni.


kép forrása: Netflix

Ahogy Maddie ráeszmél, hogy Emma tényleg szereti Paul-t, és ők valók egymáshoz, az esküvő napján már látszik rajta a hezitálás és a kétely. Mire nem képes egy csoda, egy kívánság. Tényleg csodálatos az, ha meggyőződhetünk arról, hogy nem kell olyanra vágynunk, amit nem nekünk szán az élet.


James ráébreszti a lányt, hogy egy vágyálom beteljesülése nem feltétlenül teszi boldoggá. Ezt alátámasztja a pap is, mikor így szól: „Mikor kívánsz Szent Brigidtől, nem azt kapod, amire akarsz, hanem amire szükséged van“.


A happy end borítékolva volt, de mégis annyira különlegesnek találtam ezt a történetet. Több netflixes filmet néztem az elmúlt hónapokban, amik hasonló kategóriába tartoztak, mégis annyira erőltetettnek és unalmasnak éreztem őket. Ez viszont minden szempontból tetszett.


Ha láttad a filmet, írd meg kommentben, hogy neked hogy tetszett❤️

196 megtekintés0 hozzászólás

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page