top of page

Jo Thomas: Itáliai álom🍕

Frissítve: jan. 7.

Milyen az igazi Itáliai álom? Ebből a regényből kiderül, hogy egy félig olasz félig walesi lány miként kötődik az olasz kultúrához és mit jelent számára az otthon, haza, család.


A könyvet nagyjából fél éve kezdtem el olvasni, azóta mindig elöl volt, rakosgattam, vittem magammal ide-oda, de valamiért nem kötött le annyira, hogy gyorsan átrágjam magam rajta.


Ennek ellenére szerepel az ajánlók között, mert összességében egy kifejezetten pozitív hangulatot keltő történetbe csöppenhetünk olvasása közben. 🍕❤️


A főszereplő Lucia Wales-ben él, de apai ágon egy olasz kisvárosból származik. A harmincas évei elején jár, elváltként tekint magára, habár ez még jogilag nem rendezett.


Hazalátogat szeretett nagyszüleihez, akiknek családi pizzériája gyakorlatilag a történet fő helyszínévé válik. Azt mondanám, a szerelem érintőlegesen megjelenik, mégsem ekörül forog a történet, hanem a pizzaiolok, a családi vállalkozásokban történő esetleges generációváltás, az éttermek világa, a szülőföldünkhöz való tartozás jelenik meg elsődlegesen.


Kedvcsinálónak válogattam képeket, amik tökéletesen átadják az Itáliai álom hangulatát.Őszintén megmondom, mivel a történetben van egy-két történés, de alapvetően tényleg a kis olasz családi pizzériák és pizzasütés fortélyai vezetik végig az oldalakat, ezért annyit tudok mondani, hogy a gasztronómia szerelmeseinek ajánlom.


A könyv utolsó néhány lapján tradicionális olasz pizza tészta, húsgolyó és paradicsomszósz recept is található!


A történetről annyit, hogy szerintem a szerelmi szál tényleg nagyon el volt hanyagolva, főként visszautalások történtek a múltra, így habár - számítottam rá, hogy - happy end lesz, mégsem éreztem azt, hogy de jó, ez mennyire érett már.


Viszont nagyon sokat tanulhatunk a könyvből arról, hogy milyen nehéz akár egy tradicionális családban vagy közösségben úttörőnek lenni bizonyos dolgokban, legyen szó karrierről vagy egyéb, személyesebb dolgokról.


Tanulság, hogy ha kiállunk a céljainkért és keményen küzdünk, akkor ugyan bebizonyíthatjuk, hogy képesek vagyunk olyasmiket elérni, amiket a legtöbben nem is hittek volna rólunk, de sajnos mindig lesznek rosszakarók és kételkedők. Fel kell ismerni őket időben.


Az alábbi szavak/szókapcsolatok jutnak majd eszembe erről a könyvről:

  • pizzéria, pizzaiolo, pizzaiola

  • családi vállalkozás

  • karrier, útkeresés

  • elveszettség, kétely

  • csalódottság

  • remény, hit, erő

  • család, összetartás, szeretet


Remélem, tetszett ez a kis ajánló, ez volt az első próbálkozásom, ráadásul egy olyan könyvről, ami tőlem viszonylag távol áll, mégis különlegesnek találtam, ezért kihívásként tekintettem a spoiler-mentes, mégis érdeklődést felkeltő összefoglaló megírására.

26 megtekintés0 hozzászólás

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page